Praat erover - Iemand luistert
Huisarts
Als je met een psychisch probleem zit, dan is het belangrijk om dit te bespreken met iemand. Vaak is je huisarts de eerste en meest geschikte persoon om dit probleem mee te bespreken. Je huisarts kent jou het beste en heeft een goed zicht op je achtergrond en voorgeschiedenis. Indien hij/zij jou niet zelf kan verder helpen dan zal die jou doorsturen naar meer gespecialiseerde hulpverlening.
Heb je geen vaste huisarts dan kan je contact opnemen met een sociaal steunpunt. Je kan ook naar een wijkgezondheidscentrum in je buurt gaan of je kan hier eens een kijkje nemen 'vind een huisarts'.
Sociaal steunpunt gezondheid biedt antwoorden op al je vragen en bezorgdheden over ziektes, hygiëne, evenwichtige voeding. Je kan bij hen ook terecht met vragen over materiële en psychische problemen.
Wijkgezondheidscentra
Een wijkgezondheidscentrum is een groepspraktijk waar bewoners uit een bepaalde regio terecht kunnen met problemen met hun gezondheid.
- WGC De Regent (Antwerpen Noord)
- WGC Zuidrand (Kiel/Valaar)
- WGC 'T Spoor (Borgerhout)
- Geneeskunde voor het volk
- Dokters van de wereld (Antwerpen Noord)
Een luistend oor.
Heb je een persoonlijk probleem en wil je dit met iemand bespreken. Dan kan een luisterhuis wel iets voor jou zijn. In een luisterhuis is er altijd iemand die bereid is naar jou te luisteren. Het is gratis en anoniem.
Luisterhuizen
- vzw Aanwezigheid (Antwerpen Centrum)
- vzw Open Deur (Antwerpen Centrum)
Heb je nood aan therapeutische gesprekken, dan kan TOUW of TEJO misschien iets voor je zijn. Bij TOUW/TEJO kan je kosteloos genieten van kortdurende therapie.
Centrum voor Algemeen Welzijnswerk
Een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk biedt deskundige hulpverlening aan mensen met problemen. Hulpverleners zoeken samen met jou naar een oplossing. Ze kijken ook naar de mogelijkheden die bij jezelf en in je omgeving te vinden zijn. Je kan contact opnemen met het CAW via mail, via chat of via telefoon (078/150 300).
- Centrum Algemeen Welzijn (CAW)
- JAC plus van 12 jaar tot 25 jaar
Zowel een huisarts als een CAW kent de weg in de hulpverlening goed. Ze kunnen je doorverwijzen als je doorgedreven psychosociale begeleiding kan gebruiken. Ze kunnen je ook op weg helpen als je opgenomen moet worden voor een behandeling. Zij kunnen je dan onder meer doorverwijzen naar:
Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg
Deze centra geestelijke gezondheidszorg bieden hulpverlening aan mensen met ernstige psychische problemen. Elk team bestaat uit één of meer psychiaters, psychologen en maatschappelijke werkers.
- CGG Andante (Berchem, Deurne, Merksem)
- CGG Vagga (Antwerpen, Berchem, Zoersel)
PAAZ Psychiatrisch Afdeling van een Algemeen Ziekenhuis
Een PAAZ is een open psychiatrisch afdeling in een algemeen ziekenhuis. Hier kunnen mensen met uiteenlopende psychiatrische of emotionele problemen kortdurend opgenomen worden. Meestal worden mensen opgenomen vanuit een crisis: 'het is je allemaal te veel geworden, de problemen groeien boven je hoofd en je hebt het gevoel er geen controle meer over te hebben.' Soms raad je omgeving je aab om iets aan je problemen te doen. Een PAAZ kan een veilige plek zijn om op krachten te komen.
Je verblijft er meestal dag en nacht, maar wel voor een beperkte periode (gemiddeld is dit 3 weken).
Sommige PAAZ-afdelingen bieden ook zorg aan via daghospitalisatie, dan blijf je niet overnachten. Op een PAAZ kan je terecht voor een kortdurende behandeling van onder andere depressies en andere stemmingsstoornissen, angststoornissen en verslavingsproblemen.
Hieronder enkele ziekenhuizen met een PAAZ afdeling
- AZ Sint Erasmus (Antwerpen)
- Sint Vincentius (heeft ook een daghospitaal de 'branding') (Antwerpen)
- AZ Klina (Brasschaat)
Een psychiatrisch ziekenhuis
Een psychiatrisch ziekenhuis biedt behandeling en verzorging als je ernstige psychische problemen hebt. Hier kan je naartoe wanneer een langdurige behandeling noodzakelijk is. Een psychiatrisch ziekenhuis heeft psychiaters, psychologen, maatschappelijke werkers, verpleegkundigen,... ter beschikking.
Psychiatrische ziekenhuizen zijn
- PZ Stuivenberg
- Campues Alexianen (Boechout)
- Campues Amedeus (Mortsel)
- PZ Stuivenberg (Antwerpen)
- PZ Bethaniënhuis (Zoersel)